Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

Design |
|

#10yearschallenge: cum s-au schimbat interioarele

Dacă sunteţi prezent în mediul on-line, atunci cu siguranţă aţi fost provocat să postaţi două poze cu voi de acum zece ani și cum sunteţi astăzi, în 2019, sub hashtag-ul #10yearschallenge. Dar haideţi să facem o retrospectivă a designului interior și să vedem cum s-au schimbat interioarele din 2009 până în prezent.  
Natalia Berezovskaia_new contributors

Minimalism vs Maximalism

Unul dintre factorii care au influenţat tendinţele din anul 2009 a fost criza economică globală. Înainte de a cumpăra ceva, oamenii se gândeau de două ori dacă merită sau nu să cheltuie. De aceea și sloganul anului 2009 a ajuns să fie „minimalismul funcţional” (preluat de la scandinavi). Obiectele vechi s-au păstrat, dar au fost completate cu accesorii și decor nou.

În 2019, am ajuns să fim obosiţi de dominaţia minimalismului scandinav. Interiorul steril, prea omogen, în culori neutre și materiale simple, a devenit plictisitor. Iar acest lucru i-a făcut pe designeri să experimenteze din ce în ce mai mult: să aplice culori puternice, motive grafice îndrăzneţe, forme dramatice, obiecte de mari dimensiuni. În acest fel, prezentul a ajuns la extrema cealaltă, și se presupune că și viitorul va fi la fel: unde maximalismul va procrea.

Nuanţe simple vs Complexe

Acum zece ani, Institutul Pantone ne propunea o gamă de nuanţe liniștite de galben sau portocaliu (pastelate), care se regăseau în tot interiorul: pereţi, pardoseală, mobilier și chiar accesorii. Culoarea principală a anului 2009 a fost Mimosa – „o culoare care ilustrează căldura și calitatea nutritivă a soarelui. Mimosa vorbește despre iluminare – aceasta este nuanţa care trezește imaginaţia și inovaţia”, a explicat Leatrice Eisman, director executiv al Institutului Pantone Color.

Totuși, în ultimii câţiva ani, Pantone a ieșit din zona de „confort” și a propus culori mult mai puternice și expresive. Iar în 2019, culoarea principală a anului este Living Coral, pe care designerii chiar sunt fericiţi să o propună în proiectele lor.

Modern-Clasic vs Contemporan-Eclectic

În 2009, aproape fiecare apartament avea canapele din alea moderne, masive și tapiţate cu piele ecologică. Până și restul mobilierului părea, la prima vedere, destul de greoi, luând în calcul că aveau finisaje foarte închise la culoare – furnir sau imitaţie de nuc sau wenge. Recunosc că mulţi dintre părinţii noștri, oricum, nu s-au despărţit de aceste piese de mobilier.

Stilul acestor amenajări nu poate fi încadrat într-o categorie clară: nu era nici clasic, nici modern.

În schimb, generaţia de astăzi, datorită unor posibilităţi financiare mai bune, și-a permis să călătorească și să se inspire din hotelurile sau localurile spectaculoase din afară și să-și dorească așa ceva în locuinţe. Așa am ajuns, în 2019, să investim mai mult în confortul nostru și să cumpărăm lucruri de calitate, să personalizăm mai mult spaţiile în care locuim, să adaugăm și câteva accente mai elegante sau chiar unele obiecte de design original. Și astfel am evoluat la un stil eclectic, unde influenţele din diferite stiluri sunt bine armonizate.

Floral vs Geometric

Printurile din 2009 sunt în mod cert flori luxuriante și dungi. Și, dacă florile se regăseau, în cea mai mare parte, pe tapet. sau draperii, dungile erau peste tot: covoare, tapiţeria canapelelor sau a scaunelor, pe cuverturi sau cearșafuri, gresie și faianţă.

În 2019, modelul floral este destul de mult abstractizat, sau/și înlocuit cu motive geometrice complexe.

Lemn închis la culoare vs Lemn deschis la culoare

În 2009, stilurile industrial și rustic au fost printre cele mai populare tendinţe în design. Iar în acest caz se folosea foarte mult lemn în culori închise și finisaj antichizat.

Până în 2019, am ajuns să apreciem culoarea naturală a lemnului brut și să folosim această nuanţă cât mai des la amenajări – de la parchet la finisajul mobilierului, placările pentru pereţi sau tavane, tâmplărie etc.

Bucătăria clasică vs Bucătăria modernă

Cu siguranţă, într-o bucătărie din 2009 se dorea tot – de la elemente clasice, multe spaţii de expunere (uși cu sticlă și rafturi deschise), funcţionalitate, multe electrocasnice, care erau mândria fiecărei gospodine. Iar dacă permitea spaţiul, să existe și o insulă.

În 2019, designerii pun mare accent, încă de la început, pe funcţionalitate, ergonomie și forme cât mai simple. Se optează pentru electrocasnice încorporate și multe depozitări închise, poate chiar ascunse, care să facă un tot întreg cu restul spaţiului.

Dar care este #10yearschallenge al casei voastre?

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii