Vei auzi frecvent rezoluții privind modul în care te poți menține în formă, cum poți economisi bani sau diferite sfaturi cu privire la bani prin care poți duce o viață echilibrată în 2016.
Însă unii milenari au nevoie de ajutor pentru a-și îndeplini țelurile financiare pentru 2016. Un raport MINDSET privitor la banii milenarilor, realizat de iQuantifi în parteneriat cu Universitatea de stat Middle Tenessee, a descoperit că 41% dintre milenari au declarat că în următorii trei până la cinci ani, țelul lor este „să-și crească nivelul total de economii”. Problema este că milenarii au datorii de aproximativ 47.689 de dolari, potrivit raportului.
Pentru a le oferi șansa milenarilor de a-și îndeplini obiectivele financiare anul viitor, GoBankingRates a intervievat cei mai buni experți financiari ai anului 2015 pentru a spune care sunt principalele trucuri de care milenarii se pot folosi pentru anul următor.
1.Pilates pentru banii tăi
Nicole Lapin, autoarea cărții Rich Bitch, un ghid financiar pentru femeile tinere, de carieră, a explicat cum poți împărți un dolar astfel încât să economisești bani.„ Mergi la cumpărături cu partenerul, colegii sau prietenii”, spune ea. „Creează un sistem de susținere și ajutați-vă între voi. Și de asemenea, distrați-vă!”
De exemplu,„ în loc să organizezi o ieșire cu fetele în oraș, la barul cel nou, vinerea, și să cheltuiești 12 dolari pe un cocktail, mai degrabă organizați o întâlnire acasă la una dintre voi”, spune Lapin.„ Un vin de la Trader Joe’s la 8 dolari, niște gustări și o companie bună fac o echipă de excepție”.
Sau, în loc să mergi la cumpărături cu prietenele tale,„ faceți schimb de haine, fiindcă hainele pe care nu le mai vrea o prietenă de-a ta, îți pot plăcea ție”.
2.Un plan B este absolut necesar
Situația financiară îți poate scăpa de sub control în momentul în care încerci să îți rezolvi problemele cu banii. Robert Kiyosaki, autorul celei mai bine vândute cărți Rich Dad, Poor Dad, a explicat care este motivul pentru care milenarii nu sunt niciodată pregătiți îndeajuns pentru a-și planifica veniturile:
„Faptul că avem un plan de rezervă ne face să fim mai puțin vulnerabili și expuși în cazul în care ne confruntăm cu un obstacol. Această pregătire implică o rezervă cu economii în eventualitatea în care rămânem fără job sau veniturile scad. De asemenea, un plan B poate fi reprezentat și de existența unei afaceri mai mici, care îți aduce venituri suplimentare celor pe care le câștigi la locul de muncă”,
Kiyosaki nu este singurul adept al acestei planificări financiare. Chris Hogan, un fost jucător de fotbal american, iar acum mentor financiar personal, spune: „Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru veniturile tale este să creezi un plan. Stabilește-ți obiectivele financiare, iar apoi creează un plan prin care să le poți atinge. Necesitatea unui plan pare a fi simplă, însă mulți oameni o omit atunci când vine vorba de veniturile lor. Iar un vis fără un plan va rămâne o dorință”.
3. Nu te complace într-un job fără perspective
Probabil petreci 40 de ore la locul de muncă, săptămânal. Însă, dacă jobul nu te propulsează în locul în care îți dorești să fii anul viitor, nu-ți mai pierde timpul acolo.
„Primul și cel mai important sfat al meu pentru americani, pe măsură ce ne apropiem de 2016 este să experimenteze piața, dacă actualul loc de muncă nu le satisface nevoile”, spune Clark Howard, gazda emisiunii The Clark Howard Show și autorul cel mai bine vândut de la New York Times. „Dacă angajatorul tău nu îți oferă măriri de salariu, sunt o grămadă de alte companii care îți pot oferi oportunități mai bune. Cercetează piața și găsește-ți un loc de muncă mai bun pentru tine și pentru familia ta”.
Cu un procent de 57% de milenari chestionați în cadrul Millennial Money Mindset Report, care au declarat că principala lor problemă este că nu câștigă bani suficienți, noul an este un prilej pentru aceștia de a nu se complace în situație și de a lua măsuri care să-i asigure că economisesc bani și își ating obiectivele.
4. Încetează să mai fii pasiv când vine vorba de banii tăi
Pentru a fi proactivi, milenarii ar trebui să se oprească din a simula inocența și din a se comporta de parcă nu au control asupra modului în care își cheltuiesc banii.
Dave Ramsey, gazda emisiunii The Dave Ramsey Show și autorul uneia dintre cele mai bine vândute cărți financiare a punctat cu exactitate atunci când a fost întrebat care ar fi primul sfat pe care l-ar da cu privire la bani, pentru noul an.
„Gestionează-ți banii, în loc să te întrebi unde au dispărut”, spune el. „Oamenii știu pentru ce au nevoie de bani, însă nu fac nimic în acest sens. Fii proactiv cu banii tăi, realizează bugetul, scapă de datorii și economisește”.
5.Schimbă-ți perspectiva
Părinții, antrenorii din copilărie, consilierii, sau chiar și prietenii, probabil, ți-au spus fraza: „paharul este pe jumătate plin”, pe parcursul vieții. Această vorbă te poate ajuta în ceea ce privește obiectivele tale financiare, întrucât te face să vezi partea pozitivă a lucrurilor.
Jeanette Pavini, expert în cadrul Coupons.com, a explicat cum o mică schimbare mentală poate să ajute milenarii să-și atingă obiectivele anul viitor.„ Ține minte că ai puterea de a-ți oferi ție însuți o mărire”, spune ea.„Acest lucru se datorează faptului că, cheltuind mai puțin, economisești mai mult. Scapă de factura de la cablu lunară, iar astfel îți vei mări veniturile”.
6.Investește în tine
Josh Felber, antreprenor și câștigătorul GOBankingRates Best Money Expert 2014, spune că milenarii care vor să scape de datorii trebuie să „acționeze, să investească în ei înșiși pentru a se dezvolta și pentru a dobândi cunoștințele necesare începerii unei afaceri. Fluxurile de venit ar trebui multiplicate, iar aceștia ar trebui să se asigure că debitele financiare nu sunt mai mare decât consumul”.
7.Obișnuiește-te cu noile instrumente tehnologice
Dacă cumva conturile bancare tradiționale destinate economiilor sau clasica metodă de strâns banii sub saltea nu sunt preferatele tale, îndreapă-ți atenția către website-urile și aplicațiile care te ajută să iei decizii mai inteligente cu privire la economisirea banilor. Kyle Taylor, expert în finanțe în cadrul ThePennyHoarder.com, propune utilizarea aplicațiilor pentru a beneficia de discount-uri și cupoane la magazinele alimentare, precum Kroger și Whole Foods.
„Cu toții știm de aceste cupoane, dar economisirea banilor este mult mai ușoară atunci când știi cum să aduni discount-urile”, spune Taylor. Strategia sa?
„Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cumperi carduri cadou cu discounturi pe site-uri precum Raise.com – vei găsi carduri pentru Kroger, Whole Foods, Target și o mulțime de alte magazine alimentare. Aceste carduri cadou îți oferă un discount de 1-25% din valoarea reală, ceea ce înseamnă că începi să economisești dinainte să intri în magazinul alimentar. Poziționez aceste economisiri lângă cupoanele obișnuite, iar apoi le combin cu reducerile de la cumpărături din aplicațiile Ibotta și Checkout51. Utilizând metoda prezentată mai sus am reușit să-mi înjumătățesc factura cumpărăturilor”.
8.Economisirile de urgență sunt prioritatea principală
Potrivit Millennial Money Mindset Report, 68% dintre milenari au spus că principalul lor obiectiv în următorii cinci ani este să „economisească bani pentru vacanță”. Dacă ai același obiectiv, Whitney Johnson, unul dintre cei mai bine vânduți autori, analist și inovator, este de părere că prioritățile tale ar putea fi nechibzuite.
„Indiferent de cât de mulți bani economisiți ai, păstrează câțiva pentru zile rele”, spune Johnson. „Ar trebui să ai depuși în bancă, cel puțin, banii pe care îi cheltuiești în șase luni”.
În timp ce economisirile pentru o vacanță de vis îți pot aduce satisfacție imediată, un fond de urgență reprezintă un pivot important în cazul întâmpinării unui posibil obstacol în 2016.
9.Nu pierde niciodată bani. Nu îți permiți
„Pe măsură ce ne îndreptăm spre 2016, un lucru este cert: nu știm ce se poate întâmpla și ne putem înșela cu privire la toate aceste lucruri”, spune Tony Robbins, unul dintre cei mai bine vânduți autori New York Times și antreprenor. Principiul său fundamental după care se ghidează este cel conform căruia, indiferent dacă investești bani sau lucrezi, cea mai bună cale de a-ți gestiona banii este să eviți să-i pierzi.
„Singura și cea mai importantă regulă de care trebuie să ții cont atunci când investești bani este să nu-i pierzi”, spune el. „În timp ce mulți dintre noi se concentrează pe conceptul de a face bani, cei mai de succes investitori ai lumii sunt atenți să nu-i piardă. Chiar și unii dintre cei mai mari oameni de afaceri, precum Sir Richard Branson, se ghidează după acest principiu”.
Milenarii ar trebui să pună accent pe acest principiu, de a nu pierde bani niciodată. Cu un procent de 30% al celor care au venituri de până în 25.000 de dolari, potrivit Millennial Money Mindset Report, generația Y, pur și simplu, nu își poate permite.
10.Banii reprezintă doar începutul
Probabil ai reușit să economisești o sumă frumoasă de bani. Dacă mediul în care te afli nu este unul potrivit există probabilitatea de a eșua în a-ți atinge obiectivul final. Tim Ferriss, investitor și expert financiar, spune că „valoarea fiecărui dolar pe care îl ai este determinată de controlul pe care îl deții asupra celor două variabile: timpul și mobilitatea”.
Fără a avea o mai bună înțelegere privind momentul potrivit, timpul necesar pentru a-ți atinge obiectivele sau abilitatea de a le îndeplini în perioada pe care ai stabilit-o de la început, nu ești capabil să faci nicio mișcare pentru a deveni o persoană de succes.
Nu este rezonabil să te folosești de aceste trucuri înainte de 1 ianuarie 2016, însă faptul că-ți asumi măcar o schimbare pentru noul an te poziționează pe traiectoria potrivită în 2016.
Traducere și adaptare: Raluca Lipoveanu