Cautare
, Staff

Media şi entertainment |
|

10 temeri care te ţin departe de job-ul mult visat

Teama reprezintă una din stările care ne determină să stagnăm de cele mai multe ori. Printre cele mai frecvente se numără frică de un nou început, teama de a nu eșua sau teama de a nu îţi dezamăgi familia. Cel mai bun prim pas în a depăşi acest impediment este să numeşti starea respectivă, să o accepţi, iar apoi să te confrunţi cu ea.
job shutterstock_397384153

Iată câteva exemple care ar putea să te ţină departe de cariera mult visată:

1. Teama de a nu eşua

Faci primii paşi către job-ul mult râvnit, însă clachezi şi imediat după ce eşti angajat la un nou loc de muncă realizezi că nu eşti suficient de bun pentru postul respectiv, că nu te încadrezi în standardele cerute sau pur şi simplu pentru că nu se pliază pe nevoile şi dorinţele tale aşa cum îţi imaginai. Astfel, te agăți de ideea că o nouă încercare va fi însoţită de un eşec iminent.

2. Teama de a pierde

Ajuns la job-ul mult dorit, există posibilitatea ca acesta să nu decurgă aşa cum ţi-ai fi dorit, ceea ce presupune şi pierderea locului de muncă anterior. Apare senzaţia că ai dedicat mult timp asupra unui lucru care ar fi putut aduce schimbări semnificative, dar care nu a dat însă rezultatele aşteptate. Această chestiune e însoțită de multe ori și de investiții financiare pentru o perfecţionare profesională.

3. Teama de a te face de râs

O schimbare în viaţa profesională nu va fi trecută niciodată cu vederea de către cei din jur. Chiar dacă te afli doar într-un stagiu incipient al carierei, părinţii şi prietenii apropiaţi şi-ar putea face griji pentru tine, crezând că este posibil să treci printr-o perioada dificilă a vieţii tale. Ei pot crede adesea despre tine că nu te descurci aşa cum ar trebui.

4. Frica de dezamăgiri

Există anumite persoane în viaţa ta care depind de tine. Care va fi oare parcursul lor în condiţiile în care tu accepţi un anumit job care te va solicita mai mult pe plan profesional, în defavoarea lor? Mai mult decât atât, există posibilitatea de a te dezamăgi pe tine, înainte de a-i dezamăgi pe ei.

5. Teama de necunoscut

Dacă nu te regăseşti în niciunul din punctele de mai sus, s-ar putea totuşi să te temi de anumite lucruri pe care nu le cunoşti. Cu acest fapt se asociază adesea sentimentul de teamă de a nu şti de unde să începi.

6. Teama de a lupta

Chiar şi în condiţiile în care ştii de unde să începi şi cum, devii conștient că acest lucru necesită deprinderea de noi abilităţi. De asemenea, întâmpini şi o perioadă în care va trebui să jonglezi simultan cu două încercări: cea de a face faţă la job-ul actual cu care simţi că nu mai rezonezi şi cea în care este necesar să te perfecţionezi în vederea obţinerii viitorului loc de muncă. Câteodată această luptă te poate epuiza şi va apărea tendinţa de a aborda calea mai uşoară şi de a renunţa.

7. Teama de schimbare

O schimbare poate fi copleşitoare de multe ori deoarece implică renunțarea la rutină, la anumite obiceiuri, în favoarea unor noi evenimente. Când recurgi la o schimbare la nivel profesional, apar inerent şi schimbări ale activităţilor de zi cu zi, ale mediului în care lucrezi.

8. Teama de a o lua de la capăt

Când recurgi la modificări la nivel profesional, întreaga ta expertiză în domeniu se modifică inevitabil. Colegii sau chiar şefii te vor privi ca pe un începător, iar gradul tău de credibilitate nu va fi foarte ridicat în primele zile de lucru. Prin urmare, vei fi nevoit să-ţi reconstruieşti brandul personal pentru ca cei cu care colaborezi să îţi recunoască ulterior poziţia.

9. Teama de a nu fi suficient de bun

Poţi oare să începi de la zero şi să reclădeşti succesul pe care l-ai deţinut înainte? Eşti mult prea în vârstă ca să mai poţi fi capabil să înveţi lucruri noi sau eşti prea tânăr că să poţi fi luat încă în serios? Îţi lipseşte o calificare, o diplomă sau ţi le iroseşti de fapt pe cele pe care le-ai dobândit deja?

10. Teama de a avea regrete

Tocmai ai căpătat job-ul mult visat, însă realizezi că nu este de fapt aşa cum ţi-ai imaginat, iar efortul depus, cantitatea de bani investită, timpul, energia, se vor dovedi a fi lucruri pe care s-ar putea să le regreţi în final, dacă rezultatul nu e este pe măsură aşteptărilor tale.

Lista de mai sus ilustrează mai multe temeri existente de-a lungul timpului şi te poate ajuta în a le recunoaşte. Poţi folosi exemplele de mai sus pentru a le cunoaşte, pentru a le confrunta, dar şi pentru a te familiariza cu ele din punct de vedere emoţional.

Pe măsură ce dobândeşti mai multe cunoştinţe despre temerile tale, vei fi capabil să observi în ce manieră le poţi reduce sau elimina.

Traducere și adaptare Forbes.com

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii