Cautare
, Contributor

Social Media Coordinator

Cariere |
|

10 Sfaturi pentru a câștiga simpatia colegilor

shutterstock_148906406.jpg
Ai colegi nepoliticoși, duri sau pur și simplu reci cu tine? Nu este ceva ieșit din comun ca angajații să descoepre că nu sunt plăcuți de absolut toată lumea de la locul de muncă, spune Rita Friedman, coach de carieră.

"Rar găsești un grup de zece oameni care chiar se plac cu adevărat unii pe alții, într-un mediu în care oamenii depind unii de alții pentru a-și termina sarcinile și a respecta datele limită, e ceva natural să fie puțină tensiune și adesea puțină invidie," explică Friedman.

Vrei să-ți faci colegii să te placă? Iată 10 lucruri care, conform forbes.com, te vor ajuta:

1. Cunoaște-ți colegii

Fă-ți timp să afli cât mai multe despre viața colegilor tăi și despre interesele lor din afara biroului, recomandă Ryan Kahn, coach de carieră și fondatorul The Hired Group. "Uneori te-ar putea surprinde cât de multe lucruri aveți în comun." O metodă prin care poți face asta este să-ți petreci pauza de prânz și pauzele de cafea cu cât mai mulți oameni din organizația ta. "Acest lucru îți va crește rețeaua de cunoștințe din companie, nu va fi doar o pauză plăcută în ziua de lucru."

2. Ascultă

Uneori, simplul fapt că ești un ascultător bun poate avea rezultate remarcabile, spune Friedman. "Dacă te grăbești să îți expui ideile, acest lucru îi poate face pe colegii tăi să creadă că nu le respecți opiniile." Arată-le respectul și ascultă-le sugestiile și ideile. Încearcă să te implici într-o conversație, nu într-o competiție.

3. Fii prietenos

Ar putea părea evident, dar uneori uităm să zâmbim în timpul unei zile de muncă. Acest lucru ar putea trimite un mesaj greșit colegilor și ar putea fi motivul pentru care ei nu sunt atât de prietenoși cu tine. "Asigură-te că știi numele colegilor și spune-le bun dimineața și la revedere în fiecare zi," recomandă Friedman.

"Gesturile mici pot face o diferență foarte mare," adaugă Kahn. Dacă îi lași cuiva un bilet de felicitare scris de mână după ce a gost promovat, acest lucru poate avea un impact mare. Dacă-ți faci timp înainte de fiecare interacțiune să întrebi "Ce mai faci?" și dacă arăți un interes real pentru răspuns, acest lucru poate fi de asemenea foarte eficient.

4. Nu evita problema

Dacă ai un coleg pe care nu îl placi sau care nu te place, este foarte important să continui să lucrezi eficient cu el, spune Kahn. "Am văzut angajați care făceau tot posibilul să-și evite anumiți colegi și acest lucru doar agravează problema." Dacă apare un conflict, vorbește cu acel coleg pentru a afla ce puteți face pentru a rezolva problema.

5. Evită să bârfești sau să spui lucruri negative despre colegii tăi

Să spui ceva negativ despre un coleg în birou sau online este una dintre cele mai rapide metode prin care vei fi prins în drama de la birou, spune Friedman. "Nu-ți fie teamă însă să lauzi colegii către alți colegi."

6. Fii recunoscător

Mulțumește-le colegilor pentru contribuțiile lor sau pentru ajutor, chiar și atunci când consideri că asta este oricum parte din jobul lor, spune Rita Friedman. "Tuturor le place să fie apreciați și crearea unei culturi de recunoștință îți va determina colegii să facă tot posibilul să te ajute în viitor." Complimentele despre noua tunsoare a unui coleg pot fi plăcute, dar complimentele legate de munca de la birou valorează mult mai mult.

7. Adaptează-ți stilul de lucru cu tipul de personalitate

"Gândește-le la persoana cu care vei comunica înainte de fiecare interacțiune și la modul în care vei obține rezultatul dorit," recomandă Kahn. "Uneori ajută să vezi cum interacționează cu ceilalți și să observi ce obține cel mai bun răspuns. De exemplu, unii oameni preferă să aibă o relație mai personală și petrec ceva timp discutând înainte de a vorbi despre afaceri. Dacă îi abordezi foarte direct, acest lucru poate stabili un ton nepotrivit pentru întreaga întâlnire. În același timp, alții văd timpul petrecut discutând ca fiind mult prea personal sau ineficient și preferă ca întâlnirile de afaceri să fie scurte și la obiect."

8. Oferă-le ajutorul tău

Uneori este greu să-ți dai seama dacă un coleg îți va aprecia munca sau dacă o va privi ca pe o intruziune  – dar nu vei ști niciodată dacă nu întrebi, spune Friedman. "Dacă îți întrebi colegii dacă au nevoie de ajutor, fă-o încet. Nu vrei să le arăți celorlați din echipă că faci niște sarcini în plus, ci vrei chiar să ajuți pe cineva și să construiești acea relație individuală. Dacă chiar accepți niște sarcini în plus pentru a ajuta pe cineva, nu te purta ca un martir. Nu uita că faci acest lucru pentru că tu te-ai oferit."

9. Acceptă cu grație criticile constructive

"Dacă cineva îți critică proiectul sau modul în care ceva este făcut, privește asta ca pe ceva constructiv. Mult prea des, angajații confundă feedback-ul constructiv cu atacurile personale," spune Kahn.

Friedman este de acord. "Chiar dacă este greu să asculți asta, păstrează-ți mintea deschisă, menține un limbaj pozitiv al corpului și mulțumește-i celuilalt pentru sugestii. Nu te certa și nu încerca să te justifici. Te poți gânsi la asta și poți relua conversația mai târziu. Faptul că ești receptiv este o parte importantă în procesul de câștigare al simpatiei celorlați."

10. Adaptează-te locului de muncă

Dacă toată lumea se întâlnește săptămânal pentru a bea ceva după muncă sau pentru a juca softball, este probabil o idee bună să te duci și tu din când în când, chiar dacă nu este ceva ce-ți place, spune Friedman.

Încearcă să-ți dai seama și ce este considerat acceptabil într-o conversație la birou. "Orice ar fi, nu da foarte multe detalii," spune ea. "Colegii tăi nu ar trebui să știe detaliile vieții tale personale, ale problemelor medicale care nu-ți afectează direct munca sau a opțiunilor tale politice sau religioase." Acest lucru doar îi va irita.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii