FacebookTwitterLinkedIn
Veți regăsi pe larg, în ediția următoare a revistei Forbes România (iOS, Google Play sau web), temele care au fost discutate în cadrul evenimentului, însă un rezumat nu face niciodată rău.
  1. Primul sfat a fost oferit de către Ion Sturza, antreprenor și investitor, fost premier al Republicii Moldova și artizanul celei mai mari tranzacții private din istoria României – vânzarea grupului Rompetrol. “Să nu uităm niciodată să avem grijă de noi, să ne respectăm rutinele”, iar aceste rutine încep, după cum susținea Ion Sturza, cu bărbieritul din fiecare dimineață.
  2. O secundă economisită într-un proces se poate traduce în câștiguri importante, potrivit lui Daniel Boaje cel mai experimentat lider din domeniul restaurantelor cu servire rapidă din țară. Practic, spune el, relația dintre execuție/operațiuni și profitabilitate este evidentă. Mai ales acum, pe timp de pandemie.
  3. Când a venit ca CEO al Băncii Transilvania, Omer Tetik avea un mandat clar, acela de a crește accelerat cota de piață. Numai că este esențial ca atunci când crești să nu devii “fat”, ci să rămâi în permanență “fit”, adaptabil, consideră liderul celei mai antreprenoriale instituții financiare din România.
  4. De la Fulga Dinu, cea care coordonează operațiunile din România ale fondului de investiții austriac Immofinanz, am reținut că indiferent ce se întâmplă (cine își putea imagina în urmă cu 3 luni că se vor închide toate mall-urile?), trebuie să fii permanent pregătit pentru momentul când lucrurile vor reveni la (noul) normal.
  5. Radu Georgescu, cel mai cunoscut antreprenor în serie din domeniul tech românesc, este un adept al schimbării permanente, ca ieșire din zona de confort. Și al pivotării, pentru că, după cum spune chiar el orice manager, acționar, companie care vrea să își salveze modelul de business de până acum 2 luni, este deja mort.”
  6. Dan Isai, fondatorul SaladBox a validat pe propria piele un dicton atribuit lui Mike Tyson: „Toată lumea are un plan, până ia primul pumn în figură.” Dan Isai consideră că parteneriatele  contează acum mai mult ca niciodată, iar antreprenorii vor fi cei care vor salva economiile, după cum medicii salvează viețile pacienților.
  7. Rețeta de business a lui Cristian Covaciu, cu care l-a cucerit și pe fondatorul IKEA, este simplă: gândește tot timpul “out of the box”, nu doar în vremuri de criză! „Și, mai ales, nu reduce niciodată cheltuielile pentru inovație”, a spus co-fondatorul IPEC, unul dintre liderii mondiali în domeniul produselor ceramice.
  8. Colorat în exprimare, Șerban Alexandrescu, fondatorul Headvertising și unul dintre cei mai apreciați lideri din industria de publicitate, consideră că „ceea ce faci la foame acută rămâne. Dacă ești flămând acum, rămâi un fomist precar pe termen lung.”
  9. Teofil Mureșan, fondatorul grupului de servicii pentru infrastructură E-Infra, a făcut o paralelă între sport și business, considerând că ceea ce se întâmplă în sport poate să reprezinte o bună inspirație pentru business.
  10. Marius Ștefan, co-fondatorul grupului Autonom a constatat, sumarizând intervențiile celorlalți lideri de la Reinvent Summit, că oamenii au o toleranță scăzută la incertitudine și tocmai de aceea nu contează atât de mult ce se întâmplă în jurul nostru, ci mai degrabă modul în care reacționăm. „Ceea ce știm că rămâne sunt valorile, principiile.”
PS: Regăsiți pe larg, în ediția următoare a revistei, recomandările celor zece invitați ai primei ediții a reINVENT Summit, alături de rețetele pentru inventare pe care ni le-au oferit mai bine de 50 de lideri din business-ul românesc, în cadrul campaniei editoriale #reinventarearomaniei.