Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

20 de fotografii magice care te vor face să-ți dorești să protejezi oceanele

Se estimează că 80% din oceanele lumii rămân neexplorate, cu o gamă diversă de specii încă nedescoperite, conform Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei din SUA.
Dolphins shutterstock_478929451

Însă este  foarte probabil să ne distrugem singuri oceanele înainte de a reuși să descoperim splendoarea tuturor formelor de viață de acolo.

În prezent, experții estimează că, anual, cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii. Forumul Economic Mondial spune că acest lucru este echivalent cu deversarea în ocean a conținutului unui camion de gunoi la fiecare minut. Și până în 2050, se așteaptă ca această cantitate să crească la patru camioane de gunoi pe minut.

Oceanele sunt pline de creaturi distincte, de la meduze și orci până la foci și țestoase care, în ultimii ani, au fost amenințate din cauza poluării și a pescuitului excesiv. De fapt, noi, oamenii, suntem deja învinovățiți (și pe bună dreptate) pentru dispariția unor specii întregi din mediul acvatic.

Pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului. Cu această ocazie, ne putem lăsa inspirați de imagini ce surprind magia din adândul apelor, reamintindu-ne ce avem de pierdut dacă nu începem să ne respectăm planeta.

Pământul găzduiește plaje uimitoare și ape cristaline

Există pe acest Pământ plaje uimitoare și ape cristaline, precum cele din Noua Zeelandă, surprinse în imaginea alăturată. Se știe că oceanele au inspirat artiști, scriitori, fotografi și scafandri care, pur și simplu, s-au îndrăgostit de explorarea lumii subacvatice.

Oceanul găzduiește unele dintre cele mai mari animale din lume

În ocean trăiesc unele dintre cele mai mari animale din lume, precum balena cu cocoașă, care cântăreşte aproximativ 36.000 de kilograme şi măsoară aproximativ 13-15 metri (existând şi exemplare care ating 17-18 metri în lungime). Potrivit National Geographic, balenele cu cocoașă se găsesc în toate oceanele din lume. Într-adevăr, e posibil să se fi ales cu o reputație proastă înghițindu-i pe Pinocchio și tatăl său, însă aceste animele se hrănesc, în special, cu diferite specii de krill, crustacee pelagice și bancuri de pești. Balenele cu cocoașă comunică prin „cântec” – ore întregi de sunete și gemete.

Oceanele găzduiesc creaturi bizare, dar maiestuoase

Oceanele adăpostesc creaturi ciudate, însă pline de măreție, cum ar fi meduzele, care nu au creier, inimă și nici măcar ochi. Corpul unei meduze conţine cel puţin 95% apă. Majoritatea meduzelor trăiesc de la câteva ore la câteva luni, deşi există şi specii care trăiesc ani în șir. Turritopsis Nutricula are însă potenţialul de a trăi veşnic, dacă nu intervin alţi factori sau prădători care să-i curme viaţa.

Creaturile oceanelor conviețuiesc într-un echilibru delicat

Creaturile din adâncurile oceanelor, precum peștele clovn și anemona de mare, conviețuiesc într-un echilibru delicat. Peştii clovn, care seamănă cu faimosul „Nemo” din desenele animate, trăiesc împreună cu anemonele (prin natura lor prădătoare), care îi protejeză de potenţialii atacatori în schimbul hranei. Toţi peştii-clovn se nasc masculi. La naştere, puii au organe reproducătoare masculine active şi aparat reproducător feminin ascuns. Peştele conducător dintr-o pereche se va schimba în femelă şi va avea ca sarcină protejarea viitorilor pui şi a masculului.

Crabul-sageată cu linie galbenă

Crabul-săgeată cu linie galbenă sau, pur și simplu, crabul-săgeată este o specie de crab marin, care trăiește printre recifele de corali din Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, la adâncimi de 3000-9000 de metri. Are obiceiul să se deplaseze cu spatele. Forma crabului este o reminiscență de păianjen.

Căluții de mare, renumiți datorită formele și culorile unice

Căluții de mare locuiesc în ape de coastă ale mărilor tropicale și subtropicale. De obicei, aceștia trăiesc în păduri de mangrove, printre corali sau iarbă de mare, habitate care îi ajută să se camufleze, căluții de mare fiind considerați maeştrii camuflajului. Interesant este că, la aceşti peşti, masculul este cel care duce sarcina la termen şi naşte puii.

Creaturi care emit lumină în adâncurile întunecate ale apelor

Există specii de animale, pecum calmarul hawaiian, care imită lumina nocturnă din mediu atât ca intensitate, cât şi ca lungime de undă. Luminescența calmarului poate fi utilă pentru a-și atrage prada. Calmarii au, de asemenea, ochi complexi, asemănători cu cei ai unui om.

Țestoase pe cale de dispariție

Aproape toate speciile de țestoase marine sunt pe cale de dispariție, acestea fiind unele dintre cele mai mari reptile în viață. Țestoasele marine trăiesc vieți îndelungate atunci când nu sunt amenințate de prădători. Ele își vor petrece aproape întreaga viață pe mare, revenind pe mal când va fi timpul să facă cuibul și să depună ouă.

Delfinii – cele mai sociale creaturi ale oceanelor

Potrivit National Geographic, delfinii sunt niște creaturi extrem de sociabile, comunicând între ei prin țipete ascuție, fluierături și alte sunete. Există 32 de specii de delfini în lume, inclusiv speciile de delfini Maui. Delfinii Maui sunt cei mai mici și mai rari delfini. Aceștia sunt pe cale de dispariție, în acest moment fiind înregistrate mai puțin de 100 de exemplare în toată lumea.

Creaturile acvatice și gunoaiele din oceane

Creaturile lumii subacvatice încearcă să se adapteze printre gunoaiele aruncate în oceane. Fotograful Kirsty Andrews a surprins un homar într-un con de semnalizare, iar fotografia sa a fost premiată la concursul ”Underwater Photographer of the Year”, din acest an. Iată, homarul a transformat o bucată de plastic într-o sursă temporară de adăpost și protecție.

Sursă articol: Insider.com

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii