FacebookTwitterLinkedIn

Din punct de vedere al abilităților tehnice, Talpeş spune că românii sunt extrem de competitivi. „Dacă ne uităm la cele mai evoluate țări din lume, suntem, cu siguranță, printre cei mai buni specialiști. Problema pe care trebuie să o depășim e cea legată de competențele de afaceri,” spune Florin Talpeş, fondatorul Bitdefender. El a anunţat că intenţionează să investească într-un incubator pentru startup-uri de securitate cibernetică.

Bugetul alocat se ridică la 1 milioan de euro, dar dacă vor exista proiecte interesante, investitorul strategic va majora suma. Valoarea finanțărilor oferite startup-urilor care vor fi incluse în program (incubarea va dura cel puțin 6 luni) porneşte de la 50.000 de euro. ”Nu am stabilit detalii. Suntem la început în acest domeniu și învățăm și noi. Ne vom da seama pe parcurs și vom adapta finanțările în funcție de ceea ce vom vedea. Echipele pot primi și mai mult de 50.000 de euro”, ne-a declarat Florin Talpeș.

Florin Talpeş spune că românii sunt, cu siguranță, printre cei mai buni specialiști, dar deși abilitățile tehnice din România sunt la un nivel extrem de înalt, lipsa cunoștințelor de business rămâne bariera principală în calea extinderii companiilor înspre alte țări.

“Vorbind cu mulți antreprenori tineri, am sesizat că școala românească oferă un bagaj de cunoștințe destul de limitat legat de înțelegerea diferitelor piețe, a tendințelor care apar, a subiectelor fierbinți din diverse industrii. De aceea, noi, românii, începem uneori să inovăm în zone care nu se regăsesc în mainstream-ul inovației de pe glob și, peste asta, avem puține cunoștințe despre cum să ne extindem internaţional,” a precizat Florin Talpeş.

Expertiza pe care compania o are pe zona de securitate cibernetică a fost unul dintre motivele care a stat la baza deciziei de a lansa un incubator. ” Avem o listă de topics, domenii «fierbinți» în cyber și echipele vor veni cu soluții care pot fi patentate sau cu un proof of concept”, spune Florin Talpeș.

Mentoratul mai important decât finanţarea
Potrivit susei citate, dacă în urmă cu cinci ani duceam lipsă de finanțare în România, acum nu mai este la fel. ”Dacă ești activ, ai finanțare. Noi putem oferi mentorat pentru validarea tehnologiilor, înțelegerea poziționării acelor tehnologii, strategii ca să ducem pe piață acele produse. Nu e numai despre finanțare. Le vom împărtăși din knowledge-ul nostru”, declară Talpeş.

Încubatorul va fi lansat la începutul lunii septembrie, iar startup-urile interesate vor avea acces la o listă de guidelines pentru a avea acces în cadrul acestui program de incubare.

Programul se va adresa starutp-urilor din regiune, nu doar din România. Unul dintre criteriile pe care fodnatorul Bitdefender le-a stabilit clar este faptul că vor putea aplica startup-uri care ori au o idee aflată la stadiul de modelare (au un detaliu al unui brevet), ori au un proof of concept pentru produs. ”Scopul nostru este de a ne folosi ceea ce am învățat în acești ani pentru a-i duce de la acest stadiu la cel de produs vandabil”, a precizat fondatorul Bitdefender.

Pe lista startup-urilor de interes se află cele care dezvoltă produse pe zona de securitate cibernetică, dar și cele care lucrează pe domenii conexe. Din punctul de vedere al lui Florin Talpeș, zona mașinilor autonome, Robotic Process Automation (RPA) sunt domenii hot pe care pot fi dezvoltate produse care au legătură și cu zona de securitate cibernetică.