FacebookTwitterLinkedIn

În prima parte a acestui an (1 ianuarie – 25 martie), volumul brut de publicitate online s-a ridicat la 23,72 milioane de euro (rate card), arată studiul „Monitorizarea Investițiilor în Publicitatea pentru Online” (MIPO), realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT).

Bugetul este mai mare cu 22% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut. (Volumul a fost calculat pe baza tarifelor-listă de publicitate.)

Același studiu BRAT arată că numărul de afișări pentru reclamele postate pe internet a crescut cu 17%, ajungând la un total de 1,65 miliarde de afișări.

În topul celor mai mari investitori în publicitatea online se află companiile de telecomunicații Orange și Vodafone, fiecare cu bugete ce depășește un milion de euro (rate card).

Astfel, Orange a investit 1,72 milioane euro (rate card), pentru 118,6 milioane de afișări, în timp ce Vodafone a cheltuit 1,18 milioane euro (rate card), pentru 74,93 milioane de afișări. De remarcat că Telekom România, cel de-al treilea mare operator telecom, se află pe locul 19 în topul celor mai mari investitori în perioada analizată, cu un buget de 320.198 euro (rate card).

Rețeaua de magazine Lidl ocupă locul trei în topul general, cu un buget de 833.281 euro (rate card) și 56,8 milioane de vizualizări. Pe locul patru se află lanțul de farmacii și distribuitorul de medicamente Catena, care și-a intensificat substanțial comunicarea pe internet. Catena a consumat un buget de 644.631 euro (rate card), pentru 41,72 milioane de vizualizări.

În top 20 mari clienți online se află și dealerii auto General Motors, Trust Motors și Porsche România.

O prezență surprinzătoare este compania de distribuție de energie electrică Enel, cu un buget investit de 398.242 euro (rate card), ocupând locul 13 în top. Pe locul 14 se află Coca-Cola Company cu un buget de 389.802 euro (rate card).

Studiul BRAT arată că sectorul cu cel mai mare consum de publicitate online este reprezentat de companiile de comunicații. Bugetul total investit de acest sector s-a ridicat la 3.442.563 euro (rate card), adică 14,5% din volumul total.

Cel de-al doilea domeniu în promovarea online este reprezentat de companiile din business, industrie și echipament tehnologic (14,1%).

Firmele cu activitate în „divertisment & media & timp liber” au avut o pondere de 13%. Cote de piață importante din bugetul total mai dețin sectorul auto (10,7%) și piața farmaceutică (10,5%).

În topul site-urilor cu cele mai mari vânzări de publicitate se află adevarul.ro (1,48 milioane euro – rate card), stirileprotv.ro (1,1 milioane euro – rate card) și mediafax.ro (983.000 euro – rate card).

BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presa scrisă, online, radio și outdoor).