FacebookTwitterLinkedIn

Frecvența lecturii cărților este scăzută în România: 46% dintre români n-au citit niciodată o carte în 2016 și 20% au citit o dată sau de două ori, relevă studiul „Barometrul de Consum Cultural”, ediția 2016, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Doar 12% au citit săptămânal o carte și 9% în fiecare zi.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ pentru populația României de 1.349 de persoane cu vârste de peste 18 ani, marja de eroare fiind de +/- 2,7%.

La cote scăzute se află și cititul ziarelor pe hârtie: 37% n-au citit niciodată un ziar în ultimul an și 9% au citit o dată sau de două ori un cotidian. Doar 19% dintre cei chestionați au declarat că au citit zilnic un ziar pe hârtie.

CITEȘTE: BILANȚURILE FINANCIARE ALE EDITORILOR DIN ROMÂNIA – ANUL 2016

În schimb, consumul de televiziune este foarte ridicat: circa 94% au urmărit programele TV în fiecare zi. Ridicat este și procentul care urmăresc zilnic filme la televizor: 71%.

Revenind la lectura cărților…  Dintre cei care au declarat că citesc zilnic cărți, circa 13% sunt persoane cu vârste între 18 și 24 de ani și 9% sunt români cu vârste între 25 și 29 de ani. Persoanele cu vârste între 50 și 64 de ani dețin o pondere de 8%.

De asemenea, 27% dintre persoanele care au declarat că citesc zilnic cărți au studii universitare, în timp ce persoanele absolvente de liceu sunt în proporție de 10%.